Stapje een gezet

Het mooie van al een blog hebben is dat je het dan mooi kan gebruiken om jullie mee te laten kijken in hoe ik bepaalde dingen ervaar bij mijn eerste stapjes richting politiek.

Vandaag is dan ook het eerste stapje gezet, met mezelf aanmelden als lid van Lokaal Sterk in Helmond. Gelukkig hoef je dan niet de deur uit, maar met medeweten van, kon dat makkelijk via een email. Ondertussen een mentor toegewezen gekregen Kim. En meteen ’s avonds een luchtige vergadering over een zwaar onderwerp klimaattop door jongeren. Ik heb dat samen met zenuwachtige papa’s en mama’s van de tribune mogen aanschouwen. 3 gewonnen groepen (uit een al eerder gehouden wedstrijd) mochten hun ideeën in de raadsvergadering presenteren. Uitgangspunt was vooral CO2 verminderen op een zo duurzaam mogelijke manier.

De recycle pas was als eerste aan de beurt, iedereen van 12 jaar en ouder zou dan dmv het ingezamelde gescheiden afval een bedrag per 50 gram op een pas gestort krijgen en met dat geld zou je dan weer korting krijgen in bijvoorbeeld winkels. Wij als Nederlanders zijn van het sparen en zo spaar je dus door te recyclen. Een app zal daarvoor ontwikkeld kunnen worden.

Als tweede was de groene school, een school waar de verwarming alleen op elektra zou draaien en dmv een dikke trui verplichten in de winter, de verwarming zoiezo al een paar graden naar beneden kon. Het elektra kwam van de zonnepanelen op het dak. Het regenwater en douchewater moest worden recyceld voor bijvoorbeeld de toiletten doorspoelen en planten water geven en extra veel groen op het schoolplein en in de klas (die werden voorzien van extra grote ramen)

Als derde was Recycle bin go, een prullenbak met zonnenenergie waarbij je ook kon sparen, maar bij de ene wijk kon je dan 3 maanden extra sparen voor bepaalde gescheiden afval, dan weer in een andere wijk. Beetje een spelletje waar je dan het beste je bijv. plastic kon brengen want dat leverde dan in die wijk weer meer op. Uiteraard via een app.

Al deze plannen zijn door jongeren bedacht en hebben gewonnen. Het is nu aan de gemeente om iets te doen om deze plannen te verwezenlijken of er iets van over te nemen.

Hierna kwam de gemeente zelf aan het woord om te laten zien wat er al onder het initiatief Alle lichten op groen is gerealiseerd en nog in het verschiet ligt, Zoals het Energie huis voor adviezen op  wat er nu in jouw huis aan duurzaam nog gedaan kan worden. Het opent in mei haar deuren. De duurzaamheid lening. Ik kende het hele gebeuren totaal niet, heb mezelf maar op de facebookpagina aangemeld. Zelfs over de stadsverwarming samenwerking tot duurzaamheid was iets nieuws voor mij.

In de gang er naar toe en erna heb ik de nodige handjes geschud en namen door gekregen van medeleden. Moet zeggen het handjes schudden is mij goed afgegaan, de namen zal ik nog eens gaan opzoeken in het “smoelenboek” want hoewel het er geen grote aantallen waren, namen en ik, duurt even.

Eerste leermoment dus ook gehad en eerste stap gezet, ik vond het leuk. Nu was het niveau waarop gesproken werd ook makkelijk te volgen , het onderwerp kort maar krachtig en was het zeker een aanrader om je eerste stap zo te zetten.

Volgende week weer een stapje. Commissie Omgeving.